Każda osoba, dla której priorytetem jest dobre zdrowie, zdaje sobie sprawę, że dieta ma duży wpływ na ogólny stan organizmu oraz samopoczucie. Bogate oraz urozmaicone posiłki są źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Z niezwykłych wartości odżywczych słynną zwłaszcza tak zwane „superfoods”. Czym tak naprawdę są i czy warto wprowadzić je do swojej diety?
Czym są superfoods?
Superfoodsy są to produkty o niezwykłych wartościach odżywczych. Wyróżnia je naturalność, działanie prozdrowotne oraz brak sztucznych konserwantów lub ulepszaczy. Superfoodsy bogate są w minerały, makro i mikroelementy, witaminy oraz przeciwutleniacze. Nawet nieduże porcje super żywności znaczącą urozmaicą naszą codzienną dietę, dodadzą nam energii oraz poprawią samopoczucie.
Najlepsze superfoods
Lista super żywności jest długa, jednak do najbardziej popularnych, zdrowych produktów zaliczają się:
Orzechy pecan – są one źródłem białka oraz tłuszczy nienasyconych. To również bogate źródło witaminy E, która w organizmie zabezpiecza komórki przed wolnymi rodnikami. Dobroczynne działanie orzechów pecan obserwuje się w zmniejszaniu poziomu cholesterolu LDL.
Żurawina – wyróżnia się dużą ilością przeciwutleniaczy. Doskonale sprawdza się w leczeniu chorób układu moczowego. Ma działanie bakteriobójcze, powstrzymuje tworzenie się zakrzepów oraz zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.
Czerwona Fasola – jest nie tylko doskonałym źródłem zdrowego białka, ale też antyoksydantów. Dostarcza organizmowi lecytyny, dzięki czemu wpływa na polepszenie koncentracji oraz funkcjonowania układu nerwowego. Łagodzi objawy menopauzy.
Czosnek – to chętnie stosowany w Polskich domach naturalny antybiotyk. Nie tylko chroni przed grypą i przeziębieniem, ale też korzystnie wpływa na pracę serca. Jest źródłem selenu, siarki oraz licznych flawonoidów.
Śliwki – czym ciemniejszy owoc, tym bardziej bogaty w przeciwutleniacze. Śliwki zawierają dużo witamin, takich jak A, E i C, polifenole oraz kwas chlorogenowy. Wspomagają prawidłowe trawienie i chronią jelito grube.