Uwielbiamy jedzenie w restauracjach – posiłki w ekskluzywnych lokalach smakują wyśmienicie, a towarzysząca im atmosfera sprzyja relaksowi i odprężeniu. Czy jednak obiad w każdej restauracji jest źródłem tak ogromnej satysfakcji? Otóż okazuje się, że nie. Każdemu chociaż raz w życiu zdarzyło się wyjść z lokalu zniesmaczonym – czy to poziomem higieny w danym miejscu, czy słabą jakością potraw. Po czym więc poznać dobrą restaurację – taką, do której chętnie udamy się, aby świętować ważne w życiu wydarzenie?
- Tłumy ludzi – dobra restauracja zawsze będzie pełna ludzi, a nierzadko, jeżeli będziemy chcieli zjeść w niej posiłek, będziemy musieli zarezerwować wcześniej miejsce. To dobry znak! Warto też zwrócić uwagę, czy chętnie stołują się w niej miejscowi – na przykład, jeżeli zależy nam na autentycznej włoskiej kuchni, warto przypatrzeć się czy w danym lokalu siedzą goście mówiący po włosku.
- Zapach – warto kierować się aromatem unoszącym się po wejściu do restauracji. W dobrym lokalu pachnie świeżym jedzeniem oraz aromatycznymi przyprawami. Lepiej unikać miejsc, w których na pierwszy rzut oka wyczuwa się stary tłuszcz lub stęchliznę. Niekiedy kucharze, którym zależy na dobrym wrażeniu klientów, posługują się specjalnymi sztuczkami – na przykład prażą na patelni kawę lub wypiekają na miejscu ciasta. Z pewnością taki zapach pobudzi kubki smakowe.
- Obsługa – miła i kulturalna obsługa to podstawa dobrej restauracji. Co z tego, że dany lokal będzie podawał smaczne posiłki, jak niemiły kelner sprawi, że zdenerwowani i zlekceważeni klienci stracą chęć na jedzenie? W ekskluzywnych restauracjach można spotkać właściciela, który krząta się zarówno po kuchni, jak i po sali głównej, nadzorując pracę pracowników oraz przyglądając się czy klienci są zadowoleni.
- Czystość – lokal, który szanuje swoich klientów, będzie utrzymywał poziom higieny na bardzo wysokim poziomie. Przecież nikt nie chciałby dostać zatrucia pokarmowego po wizycie w restauracji. Niektórzy po wejściu do budynku, najpierw udają się do toalety – jeżeli jest tam brudno i nieprzyjemnie, bardzo prawdopodobne, że właściciel nie dba o czystość również na zapleczu czy w kuchni.