Każdy dobry kucharz zdaje sobie sprawę, że to przyprawy nadają smaku potrawie, dlatego są wyjątkowo ważne w kuchni. Pobudzają też smak oraz wyobraźnie kulinarną i bardzo często pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem, mogą więc zastanawiać się, w jakie przyprawy warto zainwestować na samym początku.

Aromatyczne buliony

Bez względu na to, czy gotujemy tradycyjny rosół czy inny wywar, podstawą każdego bulionu jest zestaw trzech przypraw – czyli liść laurowy, lubczyk i ziele angielskie. Zioła te nie tylko nadają niezapomnianego aromatu, ale też stosowane są na problemy żołądkowe. Eksperci kuchenni – w przeciwieństwie do innych przypraw – dodają je na samym początku, a nie pod koniec gotowania, dzięki czemu przyprawy te mają czas, aby nadać bulionom głęboki smak.

Wypiekane słodkości

Cynamon i laska wanilii to podstawowe przyprawy każdego dobrego cukiernika. Dodają one charakterystycznej głębi słodkim wypiekom. Cynamon szczególnie warto łączyć z jabłkami, co pozwala osiągnąć spektakularne efekty. Wykorzystuje się go do pieczenia szarlotki, do gotowanego ryżu na słodko oraz jest częstym składnikiem owsianek. W połączeniu z gałką muszkatołową i imbirem stanowi podstawę aromatycznego piernika.

Podstawa włoskiej kuchni

Wiadomo, że bazylia i oregano to podstawowe przyprawy włoskiej kuchni. Najczęściej stosuje się je w parze, ponieważ połączenie takie pasuje niemal do każdej potrawy – nie tylko włoskiej, ale ogólnie śródziemnomorskiej. Świetnie komponują się one z pomidorami, sałatkami oraz kurczakiem. Oregano i bazylia mogą służyć jako składnik do robienia marynat mięsnych, są też podstawą każdego sosu do makaronu lub pizzy.

Przyprawy w kuchni orientalnej

Przyprawą, której nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, jeżeli jesteśmy miłośnikami orientalnych smaków to curry, imbir i kurkuma. Curry to starannie skomponowana mieszanka wielu przypraw oraz nasion, którą można używać do sosów warzywnych i mięsnych. Kurkumę warto dodawać do potraw, aby nadać im charakterystycznego głębokiego koloru.